Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

H ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΥ
[Μάρκ. 5,1-20 και 9,14-29/ Ματθ. 8,28-34 και 16-17/ Λουκ. 8,26-39 και 9,37-42].

Κάποια φορά ο Ιησούς επισκέφθηκε την πόλη Γέργεσα με πλοιάριο. Εκεί τον συνάντησε ένας άνθρωπος (στο Ματθ. 8,28 αναφέρονται δύο άνθρωποι) με πνεύμα ακάθαρτο που κατοικούσε στα μνήματα (που ήταν τότε μέσα σε σπηλιές). Ούτε και οι αλυσίδες μπορούσαν να τον συγκρατήσουν, επειδή πολλές φορές είχε σπάσει τις αλυσίδες και τα δεσμά είχε συντρίψει, και κανείς δεν είχε τη δύναμη να τον δαμάσει. Και νυχθημερόν γύριζε στα μνήματα και τα βουνά, κραυγάζοντας και καταπληγώνοντας τον εαυτό του με πέτρες. Και όταν είδε τον Ιησού (τον μοναδικό αυτόν γιατρό ψυχών και σωμάτων), να έρχεται από μακριά, έτρεξε και τον προσκύνησε και αφού φώναξε με μεγάλη κραυγή, του λέει: «Τι σχέση έχω εγώ με σένα, Ιησού, γιε του Θεού του Υψίστου; Σε εξορκίζω στο Θεό, μη με βασανίσεις». Γιατί ο Χριστός τού έλεγε: «Βγες ακάθαρτο πνεύμα από τον άνθρωπο». Και τον ρωτούσε ο Ιησούς: «Ποιο είναι το όνομά σου;» Και απάντησε αυτό και είπε: «Λεγεώνα με λένε, γιατί είμαστε πολλοί» (Λεγεώνα ήταν στρατιωτικό σώμα από 6.000 περίπου πεζούς και 300 ιππείς). Και πολύ παρακαλούσε τον Ιησού να μην τους στείλει έξω από τη χώρα (ή στην άβυσσο, σύμφωνα με το Λουκ. 8,31). Αλλά ήταν και ένα κοπάδι χοίρων που έβοσκε προς το μέρος του βουνού. Και τον παρακάλεσαν τα πονηρά πνεύματα και του έλεγαν: «Στείλε μας στα γουρούνια και άσε μας να μπούμε μέσα σ’ αυτά». Και τους το επέτρεψε ο Χριστός (για να φανεί έτσι η δύναμη του Θεού και η αλήθεια των λόγων του), γιατί σπλαχνίστηκε τον δυστυχισμένο αυτόν άνθρωπο. Και πράγματι μπήκαν στους χοίρους και όρμησαν αυτοί από το γκρεμό στη θάλασσα. Ήσαν δε οι χοίροι περίπου 2.000 και πνίγηκαν στη θάλασσα -και συμβολικά ακόμη, η θάλασσα εκπροσωπούσε για τους Εβραίους τις δυνάμεις του χάους και της καταστροφής. Και οι χοιροβοσκοί έφυγαν και αναγγείλανε το γεγονός στην πόλη και στα χωράφια. Και οι κάτοικοι βγήκανε να δούνε τι συνέβη. Και έρχονται κοντά στον Ιησού και βλέπουν τον δαιμονισμένο να είναι πλέον καθισμένος και ντυμένος και γνωστικός, και φοβήθηκαν. Και άρχισαν να παρακαλάνε τον Ιησού να φύγει έξω από τα σύνορά τους (φοβήθηκαν μην πάθουν χειρότερα κακά, αλλά και παρέμειναν στην πτώση τους διότι δεν πίστεψαν σ’ αυτόν). Και όταν έμπαινε ο Χριστός στο πλοίο για να κατευθυνθεί στην Καπερναούμ, τον παρακαλούσε ο πρώην δαιμονισμένος να πάει μαζί Του (Είχε θαμπωθεί από το μεγαλείο του Χριστού, αλλά και δεν έπαυε να φοβάται μήπως επανέλθει στο ίδιο κακό). Και δεν τον άφησε ο Ιησούς, αλλά του λέει: «Πήγαινε στο σπίτι σου και στους δικούς σου και ανάγγειλέ τους όσα έκανε ο Κύριος σε σένα και σε ελέησε». Κι έφυγε ο ευεργετηθείς και άρχισε να κηρύττει στη Δεκάπολη όσα του έκανε ο Ιησούς και όλοι θαύμαζαν.Αποσυμβολισμός:

-Για μια ακόμη φορά γίνεται αναφορά στη λεγεώνα των εγώ που φέρει ο καθένας μας στο υποσυνείδητό του εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ένας φυσιολογικός σε εισαγωγικά άνθρωπος φέρει κοντά στα 10.000 εγώ. 

-Επίσης η λεγεώνα των εγώ, εκλιπαρούσε το Χριστό να μην τα στείλει στην άβυσσο. Τα εγώ είναι τόσο πολύ γαντζωμενα πάνω στον άνθρωπο που κάνουν τα πάντα για να μην πεθάνουν. 

-Και ο Χριστός για να απαλλαξει τον δυσμοιρο άνθρωπο απ' τα πάθη του, έστειλε τη λεγεωνα σε ένα ζώο που βρίσκεται σε καθελικτικη πορεία όπως ο οικόσιτος χοίρος. Γι αυτό και όλοι οι Δάσκαλοι μας λένε να αποφεύγουμε το χοιρινό, επειδή μας αυξάνουν τις πονηρές σκέψεις και τη λαγνεία και μας οδηγούν σε ονειρώξεις. 

- Οι λεγεώνες όμως των άλλων ανθρώπων φοβουμενες ότι θα έχουν την ίδια κατάληξη, παρακάλεσαν το Χριστό να φύγει!!! 

- Ο Χριστός δε δέχτηκε τον πρώην δαιμονισμένο στο πλοίο του. Αλλά του είπε να γυρίσει στους δικούς του και να τους αναγγήλει όσα έγιναν. Γιατί ο Χριστός ήρθε για να μας δείξει το δρόμο και όχι για να αποκτήσει "ακόλουθους"!!!

-Και ο πρώην Δαιμονισμένος, απελευθερωμενος πλέον άρχισε να κηρύττει το λόγο του Χριστού!!Δεν υπάρχουν σχόλια: