Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

ΑΥΤΟΛΥΠΗΣΗ



ΑΥΤΟΛΥΠΗΣΗ: Το εγώ των καιρών,  το εγώ που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Αίσθημα ότι είσαι θύμα ή ότι υποφέρεις . Όλοι ξέρουμε ότι η  αυτολύπηση διαμορφώνει οποιοδήποτε ψυχολογικό χαρακτηριστικό προκειμένου να  βγει στην επιφάνεια . Είναι η πόρτα εισόδου της υπερηφάνειας και της οργής .
Αυτός που ζει διαμαρτυρόμενος για την κακή του τύχη και για την ζωή του λέγοντας  ότι η ζωή του είναι η χειρότερη που υπάρχει , ότι κάνει πιο πολλές θυσίες από  οποιοδήποτε άλλο . Η αυτολύπηση δεν μας αφήνει να δούμε τον εξωτερικό κόσμο  γιατί το μόνο που αγαπάμε είναι ο εαυτός μας .
Αυτός που έχει αυτολύπηση χρησιμοποιεί πάντα τον δικό του «Πιλάτο» και ρίχνει το  βάρος σε άλλα πρόσωπα στο παρελθόν, στον καιρό κ.λ.π. και όταν βρίσκεται σε αυτήν  την κατάσταση δεν μπορεί να αναπτυχθεί η αγάπη.

Α.Δ. Λάκσμι


Η αυτολυπηση μας ρίχνει στο σκοτεινό πηγάδι της κατάθλιψης.
3 τρόποι για την άμεση αντιμετώπιση της αυτολύπησης:

Α. Κόβοντας της την τροφή
-Να ελέγξουμε τις εντυπώσεις που περνάνε στο υποσυνείδητό μας, ειδικά μέσω της τηλεόρασης και του ίντερνετ. Αποφύγετε ειδήσεις και πολιτικές συζητήσεις. Ταινίες, βίντεο, εικόνες με αρνητικό περιεχόμενο,  βία κλπ.

Β. Με τη θετική δράση και το νόμο της έλξης
-Επικεντρωθείται στα όμορφα πράγματα της ζωής. Μα θα μου πείτε μόνο άσχημα πράγματα συμβαίνουν γύρω μου,  αυτά βλέπω με αυτά ασχολούμαι. Κι όμως αν προσπαθήσουμε έστω για μια βδομάδα να επικεντρωθουμε μόνο στα όμορφα πράγματα και γεγονότα και απορριψουμε κάθε μορφής αρνητισμο να περάσει μέσα μας, θα δείτε ότι σιγά σιγά,  μέρα με τη μέρα τα θετικά πράγματα θα αυξάνονται και όσο περνάει ο καιρός θα ελκουμε όλο και περισσότερα.
Βέβαια αν γύρω μας πέφτουν βόμβες,  δε θα είμαστε στην τρελή χαρά,  αλλά θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα όπως είναι,  χωρίς κλάμα,  γκρίνια και χωρίς να ρίχνουμε το φταιξιμο αλλού,  γιατί αυτή η αντίδραση έτσι κι αλλιώς δε θα μας επιλυσει το πρόβλημα,  αλλά θα το διογκωσει,  τρώγοντας μας την ενέργεια και ρίχνοντας μας στην αυτολυπηση.

Κάποιος είπε:
- Έχεις πρόβλημα?
-Ναι
- Υπάρχει λύση ?
- Ναι
-Άρα γιατί ανησυχείς ?
- Δεν υπάρχει λύση ?
- Άρα γιατί ανησυχείς?  η ανησυχία θα σου προσφέρει λύση ?

Γ. Μένοντας μακριά από τοξικούς ανθρώπους
Η αυτολύπηση είναι ασθένεια κολλητική,  όλοι θέλουν κάποιον να τον φορτώσουν με τα σκουπίδια τους.  Να τους πουν τον "πόνο" τους,  να κρίνουν τους άλλους κλπ.

Ο Σωκράτης κάποτε, είπε σε έναν μαθητή του που ήθελε να του εκμυστηρευτεί κάτι, για κάποιον κοινό γνωστό τους:
-Αυτό που θα μου πεις είσαι σίγουρος ότι είναι αλήθεια ? Όχι απαντά ο μαθητής.
-Περιέχει κάτι καλό γι αυτόν τον άνθρωπο ? Όχι ξανά απαντά ο μαθητής.
- Θα με ωφελησει γενικά σε κάτι ? Χμμμ, όχι του ξαναλέει ο μαθητής.
-Άρα γιατί να το ακούσω αγαπητέ μου ? Και έφυγε...

Μ. B. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: